USA: Jak postavit chudáka před soud

25. 09. 2014 10:50:43
„A proč jedete k soudu,“ ptám se Diany, která vrhá uhýbavý pohled pryč ode mě. „Srazilo mě auto,“ sotva procedí a konečně na mě upře zrak. „Tak to doufám, že vyhrajete,“ povzbuzuju ji a pořád se divím těm rozpakům. „Ale ne, to auto ujelo a už ho nenašli, to já jsem ta obviněná...“

Zdravotní péče a s ním spojené pojištění je jedním z přetrvávajících traumat Spojených států. Den předtím jsem nahlédl do Wall Street Journal a na titulce se vyjímala zpráva o osvobození některých neplatičů zdravotního pojištění od sankcí a pokut s tím spojenými. Obamův kabinet nakazuje totiž od 1. ledna 2014 každému Američanovi platit zdravotní pojištění (tzv. “Obamacare“), ale finanční situace to velké části (asi 10 %) z populace USA nedovoluje.

Nejde zase až tak o to, že by se nižším sociálním skupinám nechtělo platit. Nepojištění lidé si totiž nemůžou skoro ani dovolit odřít si koleno. Cena jednoho známého z Bulharska za tři stehy na sešití hlavy se tady rovná 500 doalrům (10 000 Kč), můj nosní sprej stál 60 dolarů (1 200 Kč), no a stejné ceny platí nejenom pro cizince, ale i pro všechny nepojištěné Američany.

Třeba i pro Dianu, kterou jsem dnes potkal v autobuse na cestě do Atlantic City. V přeplněném dopravním prostředku jsem jí vzadu uvolnil místo a ona s poděkováním dosedla přímo vedle mě. Typicky americky přátelská, žřetelně však životem znavená Diana se se mnou dala do hovoru. A právě při takovym náhodném setkání seznáte, že Obamacare není jen problém v titulech zpráv, ale je to problém sedící vedle vás třeba v autobuse.

Mojí novou přítelkyni srazilo před několika měsící auto, které z místa nehody ujelo. Diana nenesla na nehodě žádnou vinu, nebyla však pojištěná. Se středně těžkými zraněními byla převezena do nemocnice, kde ji museli srovnat kosti a dlouho hospitalizovat. Účet za takovou péči se vyšplhal na několik desetitisíc dolarů. A Diana, místo aby došla zasloužené spravedlnosti, musí se teď zpovídat soudům sama za dlužnou částku nemocnici.

Moje autobusová spolusedící mi taktéž dala několik rad pro bezproblémové přežití v ulicích Atlantic City, jakéhosi Las Vegas východního pobřeží, kam jsme zrovna jeli na výlet. „Dávejte si bacha na divný lidi, je jich tam spousta, s nikym se moc nebavte.“ Jasně, povídačky, ... Hned po příjezdu jsem ale poznal, že Diana nemluvila do větru. Cestu z hlavní luxusní třídy do souběžné avenue jsme si zkrátili úzkou zaprášenou vedlejší uličkou. Hned se za našimi zády sjeli dva černoši a začali nabízet “dope“ – fet všeho druhu. Po našem odmítnutí se mladíci ulice začali neskrývaně vztekat a poradili nám rychle vypadnout.

Kousek od nablýskaných hotelů a obchodů se pomalu i ve dne musíte strachovat o krk. Amerika je plná podobných kontrastů. Luxus se šokově střídá s bídou, klid se strachem, úsměvy s hlavní bouchačky. Jo, dávám za pravdu těm, kteří upozorňují na nedostatky kapitalismu, protože tady se projevují v plný míře. Snaž se, buď vytrvalej, silnej, cílevědomej, měj trochu štěstí a budeš tady mít ráj. A ty méně šťastní jsou menšina, budou ten svůj úděl muset nějak překousnout. I v tomhle melting potu, jako ve většině chemických reakci, je nějaký ten vedlejší produkt.

Autor: Jakub Slunečko | čtvrtek 25.9.2014 10:50 | karma článku: 20.45 | přečteno: 1432x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 588 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2062 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3131

...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...