Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezvěrec na katolické mši

Zase po nějaké době jsem navštívil katolickou mši svatou. Učinil jsem tak na dnešní velikonoční neděli, kdy křesťané oslavují svůj největší svátek. Sám pocházím z katolické rodiny a občas rád zavítám do míst, kde jsem strávil kus svého dětství přemýšlením o věcech naprosto mimo linii bohoslužby. Ale i dnešní den, o pár let dospělejší, jsem si připadal jako dítě na úplně odlišné vlně.

Žádám vás, vy dobytci, abyste se chovali slušně!

Mezi knězi je mnoho zajímavých a moudrých mužů, jejichž slova a kázání dávají smysl a mají platnost i v dnešním světě, ne jen v tom abstraktním. Škoda pro církev, že taková slova nezaznívají právě o Velikonocích či o Vánocích, kdy do chrámů míří nejvíce lidí, mezi nimi třeba bezvěrci jako já. Dnes jsem si vyslechl dvacetiminutový katolický záhlt vyplněný omíláním téhož klišé, jako že „máme mít radost, Kristus vstal z mrtvých, mějme se rádi, buďme plni lásky, ...“

Pan farář byl zřejmě v extázi, ale já jsem se víc soustředil na jeho plnovous, u kterého jsem přemítal, jestli ho má pořád, nebo jestli si ho nechává narůst jen na období Velikonoc, a po vzoru hokejsitů tak drží své play-off. Jak se máme milovat a mít rádi? Všichni přece nejsme svatí. Frázovité zastaralé chrlení dogmat je naprosto prázdné a nic neříkající. U toho budou usínat pomalu i věrní katolíci, jenom pan farář bude blažen tryskat dalšími nesrozumitelnými obraty.

Klesnout k zemi

Nechodím v neděli do kostela, protože si nemyslím, že se za každou absenci budu smažit v pekle, jak je mi často tvrzeno z „pravověrných“ kruhů. Ono to vlastně ani v Bibli není vůbec psáno, že máme vždy v neděli přijít tam a tam, dělat tam to a všechny své hříchy povědět tomu a tomu ... Prostě si myslím, že Bůh se dá oslavovat mnoha jinými způsoby, než nedělní povinnou mší svatou. Stejně jako si myslím, že hříchu se nezbavíme tím, že ho automaticky a pokrytecky vyznáme v nějaké dřevěné komoře. Ale to je každého věc.

Naopak když občas zavítám v běžnou neděli do nějakého poloprázdného kostelíku, kdy se zrovna neslaví Ježíšovo narození či (ne)smrt, může to být velice silný a zajímavý zážitek. Protože kněží, nesvázání tolik dogmaty, se opováží mluvit z vlastní duše a vlastními slovy, klesnou z nebeských výšin k zemi, a mohou tak získat vaši pozornost. V dnešní době už není místo pro nudný výklad dogmat před povinně zaplněnými lavicemi. Dnes musí církev více vsadit na čistou upřímnost a přizpůsobit se okolí, jestli chce uspět.

Podojen

Dojem z dnešní bohoslužby u mě příliš nevylepšil ani „dobrovolný“ příspěvek na chod farnosti. Kostel obcházel jeden z ministrantů s takovým skvělým výmyslem. Jednalo se o kasičku připevněnou na dlouhém bidýlku, s kterou postupně s vraždenou kyselostí obcházel služebník boží lavice a každému farníkovi přistrčil kasičku až pod nos, kde pak onen nešťastlivec musel lovit alespoň nějaké drobné. Nedokážu si představit, jak by se ten znechcuený vyběrač tvářil, kdyby někdo odmítl přisypat.

Jistě, kasička někde u vchodu kostela, kde může člověk dobrovolně vhodit svůj příspěvek na chod farnosti, je fér. Z dnešní neděle jsem si ale bohužel odnesl asi takový pocit, že jsem byl součástí stáda krav, které bylo nahnáno do chrámu Páně a pak slavnostně a obřadně podojeno. Možná to zase příště zkusím někde jinde.

Autor: Jakub Slunečko | neděle 20.4.2014 15:47 | karma článku: 23,43 | přečteno: 1847x
  • Další články autora

Jakub Slunečko

Bůh je černej. Našel jsem ho

Tohle není žádná filosofie, jenom hledání životní cesty v brazilském Riu de Janeiru. Na největší party, kterou jsem kdy zažil.

25.8.2016 v 16:00 | Karma: 16,02 | Přečteno: 678x | Diskuse| Cestování

Jakub Slunečko

V uprchlickém táboře: Na hranici staré Evropy

Nepříjemné dusno a štiplavý zápach plní stan uprchlického tábora u městečka Spielfeld na rakousko-slovinské hranici. Je krátce před půlnocí a dovnitř proudí armádou organizovaná řada lidí.

19.11.2015 v 10:50 | Karma: 13,44 | Přečteno: 1750x | Diskuse| Občanské aktivity

Jakub Slunečko

Nemůžeme se jenom dívat na to, jak uprchlíci trpí

Příběh dobrovolníka Pavla Filgase (31), který jezdí ve volném čase pomáhat na hranice uprchlíkům. Pracuje jako architekt a duši si léčí kreslením v ulicích Bratislavy.

30.10.2015 v 9:32 | Karma: 8,74 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost

Jakub Slunečko

Náš přítel z Kavkazu

Ázerbájdžán je významným obchodním partnerem Česka. Plynařská a ropná velmoc ale zažívá v posledních letech horší časy. Režim začíná nervóznět a přitvrdil boj proti aktivistům. Česká vláda je ale v klidu - soustředí se na obchod.

28.10.2015 v 22:39 | Karma: 7,70 | Přečteno: 392x | Diskuse| Politika

Jakub Slunečko

Zjevení u řeky

Až půjdeš dolů k řece, tak přilož ucho na hladinu a vnímej, co ti vlny řikají. Možná rozezní se hasič ohně tóny Smetanovy nejznámější. A v tu chvíli nebudeš moci rozpoznat, kam se všechno řítí a budeš i schopen uvěřit, že hladina se sune směrem na jih, do kopce se šplhá jako lososi, až k šumavským pramenům. Budeš se smát sám sobě, že právě vytahuješ starou cigaretu z krabičky a karbanickým hodem ji vrháš do řeky, očekávaje jestli hne se k severu, nebo k jihu. Protože nejseš si jist vůbec ničím a zbytek vědomí ti mámí trombon v tónech extáze Smetanových myšlenek.

19.3.2015 v 10:25 | Karma: 7,99 | Přečteno: 241x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3132x
...

Seznam rubrik