„Probuďte se!“ Itálie plápolá revolucí bez povšimnutí médií

Aniž by byla jedinou zprávou v tuzemských i většině zahraničních médiích zmíněna, začala dnes po půlnoci třídenní masivní akce, kterou Italové nenazývají nijak méně než revoluce.

Turín dnešního ránaMovimento dei Forconi

Oč jde? Předem plánovaná akce začala dnes o půlnoci. Lidé blokují dálnice a silnice, po celé Itáilii bylo ustanoveno ve větších městech asi 100 center revoluce. „Lidé se spojili a vydali se bojovat proti zlodějům, kteří nám vládnou,“ řekl jeden z účastníků revolučního hnutí Antonio Dago Morena.

Italská média a rozhlasové stanice (Rai a Mediaset - dvě největš televizní společnosti ovládané Berlusconim) se snaží informaci o současné situaci v Itálii bagatelizovat a odrazovat potenciální účasníky protestů tím, že v ulicích se vlastně nic neděje. Přesto se od rána probouzí ke změně a vyráží do ulic stále více Italů. Náklaďáky zablokovali dálnice, obsadili železniční stanice. Na náměstí velkých měst jako Turín, Řím, Neapol nebo Milán se shromáždily davy demonstrantů, kteří požadují odstoupení vlády v čele s Enrico Lettem.

Co konkrétně vystupňovalo situaci v Itálii do neúnosné meze, kterou sledujeme od dnešního rána? Nejde jen o politickou krizi, kdy země byla několik měsíců bez faktické vlády. Navíc připočtěme tahanice a soudy s Berlusconim a jeho výsměch zákonům při amnestii. Obyvatelům Apeninského poloostrova vadí také všeobecné zdražování, které se projevilo hlavně v cenách benzinu. Mnoho lidí nemá na to důstojně vyžít, zaplatit nájem. Italové hromadně ztrácejí práci, majitelé firem ruší své závody, v poslední době jsou na denním pořádku série sebevražd zoufalých lidí. Na jaře tohoto roku na sebe upozornili dva Italové, kteří se pro neúnosnou finanční situaci pokusili upálit. Poměry se zjevně nelepší a obyvatelé Itálie, zmítající se v hluboké krizi již po několik let, ztrácejí nervy. Korupce, klientelismus a prohlubování mezi elitou a nižšími třídami společnosti nehodlají Italové dál trpět.

Důležité pro demonstranty je, že mají podporu policie, což se může samozřejmě změnit. Z řad jejich příslušníků se však ozývá: „Jsme s vámi,“ a vše probíhá v naprostém pořádku bez násilností. Objevili se dokonce videa, kde si za hromadného potlesku těžkooděnci sundavají helmy na znamení respektu a sounáležitosti s „revolucionáři.“

Pokus o převrat bude trvat 3 dny až do 11. prosince, kdy je naplánováno obklíčení parlamentu v hlavním měste Římě. Dojdou Italové až tam? Co bude ale dál, Italové tak nějak netuší. „Neplánujeme žádné volby, Italové mají dost všech politiků,'' říká Antonio Dago Morena. „Chceme dohnat vládu k odpovědnosti, budeme protestovat, ale nehodláme používat násilí. Tohle je pacifistická revoluce.'' Takových ale zatím moc nebylo a do jakého konce Italové dovedou tyto tři dny naděje, je značně nejisté i v jejich představách.

 

 

Autor: Jakub Slunečko | pondělí 9.12.2013 14:26 | karma článku: 46,35 | přečteno: 34022x
  • Další články autora

Jakub Slunečko

Bůh je černej. Našel jsem ho

25.8.2016 v 16:00 | Karma: 16,02

Jakub Slunečko

Náš přítel z Kavkazu

28.10.2015 v 22:39 | Karma: 7,70

Jakub Slunečko

Zjevení u řeky

19.3.2015 v 10:25 | Karma: 7,99